Welkom bij
Als ik een middag of avond thuis bridge gespeeld heb met een paar bridgevrienden, wil ik nog weleens een appje na die tijd sturen: ‘wat hebben we leuk gebridged, hè’. Ik aarzel dan altijd bij het woord ‘gebridged’. Moet dat niet ‘gebridget’ zijn? Toch maar eens vandale.nl geraadpleegd en wat blijkt: het mag allebei!
Uitleg van Van Dale: De gewone regel om te bepalen of je een t of een d schrijft is: naar de uitspraak luisteren. Klinkt de laatste medeklinker van de stam stemloos – dat is het geval bij f, k, p, s, t, ch en x – dan krijg je een t (’t kofschip / ’t sexy fokschaap). In alle andere gevallen schrijf je een d. Deze regel werkt dus op basis van uitspraak. Maar bij bridgen is dat lastig, omdat je dat woord op twee manieren kunt uitspreken. De laatste medeklinker van de stam kun je zowel stemloos (brits) als stemhebbend (bridzj) uitspreken. Als je ‘brits’ zegt, hoort daar in het voltooid deelwoord een t bij: We hebben gebridget. Maar wie ‘bridzj’ zegt, moet ook gebridged schrijven. Datzelfde geldt ook voor de verleden tijd: zowel bridgete als bridgede is correct.
Voorbeelden: We hebben tot in de kleine uurtjes gebridged/gebridget. In die jaren bridgede/bridgete ik vaak met mijn vrienden.
Ik geef zelf de voorkeur aan gebridged, maar… ik zeg ‘brits’. Ach, Van Dale maakt zich er vast niet druk om als ik het ene zeg en het andere schrijf!
Foke.
Op vakantie in Nieuw Zeeland logeerden Willy en ondergetekende in een hele mooie Bed en Breakfast...
Het is leerzaam gezellig en hartstikke leuk om te doen. Het is al weer enige tijd geleden dat de...
Door oplettende lezer (Foke) gelezen in de Volkskrant van 27 februari.